Massages

Waarom we vaker een massage moeten nemen.

Vooral in drukke tijden vergeten we snel om een moment voor onszelf te nemen om zo even tot rust te komen. Zowel voor lichaam als geest is het ondergaan van een massage een besliste aanrader. 

Juist in deze “nieuwe” tijd na de corona crisis wat een ieder heeft geraakt op welke manier dan ook. 

  • Het vermindert stress

Misschien wist u dit nog niet, maar door een massage wordt in ons lijf de productie van stresshormonen verminderd. Hierdoor krijgt ons lichaam de kans om te ontspannen en om bijvoorbeeld bij te komen van een inspanning. De gedachten worden rustiger en onder andere bezorgdheid en slapeloosheid kunnen makkelijker worden laten gaan. Tijdens een massage worden er door de aanrakingen allerlei hormonen aangemaakt waaronder een hormoon dat ‘oxytocine’ heet, dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat het stressniveau verlaagt en dat u zich blij, tevreden en ontspannen voelt. Het lichaam maakt daarnaast ook ‘serotonine’ aan, dit is ook wel het ‘gelukshormoon’. Door dit hormoon daalt je cortisol, wat een stresshormoon is. Doordat dit hormoon daalt, voelt u zich meer ontspannen. 

  • Verlagen van je bloeddruk

Doordat u zich rustig voelt gaat u dieper en rustiger ademhalen, ook daalt uw hartslag. Het dalen van de hartslag zorgt er voor dat de bloeddruk wat verlaagd. Wanneer u dus last heeft van een te hoge bloeddruk of stress, kan een ontspannende massage hierbij helpen. 

  • Ontspannend voor je spieren

Iedereen ervaart wel eens stress. Dit kan effect hebben op het lichaam, zoals slapeloosheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid.
Maar stress kan ook een oorzaak zijn voor gespannen spieren. Het kan zijn dat u onbewust spieren in uw schouders, nek of rug verkrampt. Daarnaast kan een slechte houding er ook mede voor zorgen dat uw spieren pijnlijk aanvoelen. Wanneer uw spieren gemasseerd worden stimuleert dit uw doorbloeding en zorgt het ervoor dat afvalstoffen die zich opgehoopt hebben, dus ook in de spieren, af worden gevoerd. Hierdoor wordt de spierspanning verlaagd. 

  • Goed voor je immuunsysteem

Doordat afvalstoffen tijdens een massage het lichaam sneller kunnen verlaten, kunnen voedingsstoffen (nieuwe energie) sneller opgenomen worden. Ook is er uit een onderzoek gebleken dat bij mensen die een Zweedse massage zijn ondergaan, het aantal lymfocyten toegenomen was. Lymfocyten is een type witte bloedcellen die schadelijke invloeden van buitenaf aanpakken. Hierdoor versterkt het immuunsysteem en wordt u minder snel ziek.